Redigera bilder i mediebiblioteket

I denna artikel visar vi hur du kan anpassa dina bilder på olika sätt.

Redigera bilder

Markera en bild i mediebiblioteket som du vill redigera. Klicka på knappen Redigera i menyn längst ner.

Beskär

Du kan beskära en bild på flera olika sätt.

Omforma fritt
Du kan själv anpassa bildformatet genom att dra i handtagen som dyker upp i bilden. Som framgår av namnet så finns ingen låsning mot något särskilt format

4:3, 16:9, Original & Kvadrat
Du har också möjlighet att låsa bildformatet till ett av fyra alternativ.

4:3 är det format som används på gamla skärmar och tv-apparater.

16:9 är det format som används på moderna skärma och tv-apparater ("widescreen"). Vi rekommenderar att du använder 16:9 om du har möjlighet.

Original låser bildförhållandet till detsamma som för den aktuella bilden.

Kvadrat låser bildföhållandet till ett kvadratiskt sådant.

Välj bildförhållande
Du kan också välja ett helt eget bildförhållande. 1x1 är en kvadrat, 2x1 vore ett rektangulärt format som är dubbelt så brett som det är högt.

Rotera & spegla

Du kan rotera dina bilder och spegla dem, eller kombinera båda inställningarna.

Rotera vänster, Rotera höger
Rotera bilden 90 grader åt antingen vänster eller höger

Spegla horisontellt, Spegla vertikalt
Spegelvänd bilden horisontellt och/eller vertikalt.