Skapa din första kurs

I denna artikel får du lära dig mer om hur du går tillväga för att skapa och komma igång med din första kurs.

Skapa en kurs

För att skapa en kurs går du till Kurser-fliken i vänstermenyn. Klicka sen på Skapa kurs-knappen till höger ovanför personlistan.

Välj ett beskrivande namn på kursen, det är detta namn som studenterna kommer att se på olika ställen i plattformen.

Lägg till innehåll på en kurs

Gå till Kurser-fliken i vänstermenyn. Klicka dig in på din kurs och välj sen fliken Innehåll i menyn uppe till höger.

I grunden består en kurs av Kapitel som innehåller en eller flera Lektioner

När du valt fliken Innehåll ser du dina kapitel och lektioner till vänster. Till höger ser du innehållet i den lektion du klickat dig in på.

När du går in på en lektion för första gången så har den inget namn. Klicka på Ange titel och skriv in ett nytt namn. Om du vill passa på att byta namn på kapitlet så gör du det genom att klicka på dom tre prickarna till höger om kapitlets namn i den vänstra kolumnen.

Lägg till innehåll i en lektion

För att lägga till nytt innehåll i en lektion använder du Plus-bollen. Klicka på bollen och välj ett av alternativen.

Text

Text kan formateras på ett flertal olika sätt. Genom att hålla musen över stycket kan du välja om du vill visa texten till vänster, centrerad eller till höger.

Markera en text för att justera utseendet på enskilda ord eller rader. Alternativ för fet, kursiv och understruken text finns tillgängliga här. Du kan även länka din markering till en URL och skapa en punktlista eller numrerad lista. Utöver dessa standardalternativ så finns två ytterligare alternativ för att skapa rubriker och ingresser.

iframe

En iframe är ett kraftfullt verktyg för att bädda in externa tjänster i Add Wisdom. Filmspelare, ljudspelare och formulärverktyg så som Google Forms är bara några av alternativen.

När du lägger till en iframe måste du välja vilken webbadress du vill bädda in i sidan. Håll muspekaren över platshållaren och klicka sen på det lilla kugghjulet som dyker upp till vänster. Webbadressen ska anges utan eventuella <embed> taggar.

Media

Med hjälp av Mediebiblioteket kan du lägga in bild och video från en mängd olika källor.

Läs mer om mediebiblioteket här.

Filer

Filer kan läggas in direkt på lektionen och blir till nedladdningsbara länkar. Du kan bifoga hur många filer du vill, den maximala storleken per fil är 100 MB. Ovanför fillistan har du möjlighet att skriva in en summerande rubrik.

Bildspel

Ett bildspel består av en serie bilder och eventuellt en ljudfil. Med hjälp av verktyget kan du skapa bildspel där deltagarna själva bläddrar bland bilderna. Om du lägger till en ljudfil kan du också lägga till övergångar vid specifika tidpunkter, en lösning som upplevs som en film.

Läs mer om Bildspel här.

Powerpoint

Verktyget kan hantera de flesta Powerpoint-filer via Microsofts egen tjänst Powerpoint Online. Om du väljer att använda denna lösning bör du vara medveten om att deltagarna enkelt kan ladda ner materialet. Den maximala storleken per Powerpoint-fil är 10 MB när du använder dig av denna tjänst.

Avgränsare

En avgränsare är ett enkelt streck som du kan använda för att dela av innehållet i en lektion. Genom att hålla musen över avgränsaren kan du välja hur bred du vill att den ska vara.

Knapp

Knappar används för att länka till webbadresser. Länkarna öppnas i en ny flik i webbläsaren. Håll muspekaren över knappen och klicka på det lilla kugghjulet som dyker upp till vänster för att ange vilken text som knappen ska innehålla och vilken webbadress den ska gå till.