Azure OpenID Connect

OpenID Connect (OIDC) är en modern autentiseringsstandard som säkerställer säkra och enhetliga inloggningsprocesser på olika webbplatser och i olika applikationer.

Följ följande steg för att konfigurera OIDC SSO med Add Wisdom och Azure.

Steg 1: Registrera din applikation i Azure Active Directory

• Logga in på Azure Portal: Navigera till https://portal.azure.com och logga in med ett konto som har rollen Global administratör i Azure AD-organisationen.
  • Gå till Azure Active Directory: Välj "Azure Active Directory" i den vänstra navigeringsfönstret för att öppna översiktssidan för din Azure AD.

Registrera en ny applikation:

• I Azure Active Directory väljer du "App-registreringar" och klickar sedan på "Ny registrering".
    • Ge din applikation ett namn, t.ex. "Add Wisdom SSO", för att tydligt identifiera dess syfte.
    • Under "Kontotyper som stöds" väljer du lämpligt alternativ baserat på din användarbas.
    • För "Redirect URI" måste du ange vart Azure AD ska skicka autentiseringssvaret. I det här steget anger du de Redirect URI:er som är specifika för din plattform.

Det finns två URI:s som måste anges. Anpassa domänen utifrån var din plattform driftas:

• Login https://www.example.com/login/azure/callback
      • Registrering https://www.example.com/register/azure/callback
    • Klicka på "Registrera" för att skapa applikationen.

• Hämta Client ID och Client Secret
    • Efter registreringen kommer applikationens översiktssida att visa "Application (client) ID". Detta är ditt klient-ID. Anteckna detta.

För att skapa en klienthemlighet går du till "Certifikat & hemligheter" i menyn till vänster och klickar på "Ny klienthemlighet". Ange en beskrivning, ange en giltighetstid och klickar sedan på "Lägg till". Notera värdet på klienthemligheten omedelbart; det visas bara en gång och är din Client Secret.

Steg 2: Konfigurera SSO i Add Wisdom

1. Navigera till SSO-konfiguration:
    • Logga in på Add Wisdom med ett administratörskonto.
    • Gå till "Administration" -> "Inställningar" -> "Integrationer" -> "Single Sign-On".

Aktivera inloggning via Azure AD:

• Markera alternativet "Aktivera inloggning via Azure AD".
    • Fyll i fälten "Client ID" och "Client Secret" med de värden som erhållits från Azure AD.

Konfigurera alternativ för hantering av användarkonton:

• Skapa ett konto i Add Wisdom om det inte redan finns: Aktivera detta för att låta Add Wisdom automatiskt skapa ett konto för användare som loggar in via Azure AD och som inte redan har ett konto i Add Wisdom.
    • Tillåt endast inloggning via Azure AD: Välj detta för att ta bort alla andra inloggningsalternativ och kräva att användarna endast loggar in via Azure AD.
  2. Spara dina inställningar: När du har konfigurerat inställningarna ska du se till att spara ändringarna.

Steg 3: Testa din konfiguration

• Det är viktigt att testa SSO-funktionaliteten. Försök att logga in på Add Wisdom med Azure AD med några testkonton för att säkerställa att allt är korrekt konfigurerat.