Gör om en WAV-fil till MP3

Det finns många program för att konvertera om WAV-filer till MP3-format. Men vi gillar programmet Audacity som är både lättanvänt och gratis, en bra kombination helt enkelt! Du kan naturligtvis även använda programmet för att minska filstorleken på en fil, eller om du vill klippa om ljudet.

Steg för steg

Här visar vi hur du gör i Windows. På Mac fungerar det på samma sätt, även om det rent grafiskt kan se lite annorlunda ut.

1. Börja med att ladda ner programmet här

2. Starta programmet

3. För att arbeta med filen så måste vi först importera den. Det gör du under Arkiv > Importera > Ljud

4. Nu ska vi exportera filen i det nya formatet. Det gör du under Arkiv > Exportera > Exportera som MP3

5. Ge filen ett namn och tryck Spara. Om du vill så kan du ändra kvalitetsinställningar här, men Standard 170-210 kbps är tillräckligt bra om du bara talat in ditt manus.

6. När du tryckt Spara så dyker en ny ruta upp. Här kan du redigera metataggarna om du vill, annars trycker du bara OK direkt.

7. Första gången du gör detta kommer Audacity informera om att du behöver ladda ner en fil för att slutföra exporten. Klicka på ladda ner-knappen och följ sedan instruktionerna. Detta är bara något du behöver göra första gången!

8. När du hämtat filen trycker du på OK och därefter skapas din nya MP3-fil. Ibland går det så snabbt att det kan kännas som att ingenting hände, men titta i mappen där du valde att lägga filen så kommer den att finnas där.

9. Nu är du redo att lägga in din nya ljudfil i Add Wisdom!